diumenge, 27 de febrer de 2011

Concepció Veray : " Només alguns podem parlar de canvi real"

ENTREVISTA EL PUNT

CONCEPCIÓ VERAY ALCALDABLE DEL PARTIT POPULAR PER GIRONA

“Només alguns podem parlar de canvi real”
Sensacions: “És un clam no només de canvi de color polític, sinó en la manera de fer política”

Futur: “El PP també és alternativa de govern”

27/02/11 02:00 - GIRONA - DANI VILÀ
Des de fa unes setmanes és oficialment l'alcaldable del PP per Girona. Com s'afronta tenint en compte que ara ja no és la primera vegada i des de l'experiència?
És cert que no és la primera, però això no fa que no ho afronti amb la mateixa il•lusió per millorar la ciutat. També és veritat que l'experiència de regidora fa que coneguis més bé les coses i et fa ser més realista en les propostes que puguis fer.

Potser la contesa electoral és més oberta que mai.
Més que molt oberta, el que es detecta al carrer són les ganes de canvi. Notes un ambient semblant al d'abans de les eleccions al Parlament, les ganes de canvi dels ciutadans... És un clam no només per canviar de color polític, sinó sobretot la manera de fer política i les polítiques que es fan. És un canvi necessari perquè afronta una nova transformació per encarar els propers 10 o 15 anys.

Quines són aquestes maneres de fer que els ciutadans volen que canviïn?
Bé, la manera i les coses a fer. Tenim més de 7.000 aturats, quan al principi del mandat no arribàvem als 3.000. L'atur s'ha disparat i aquest ha de ser l'objectiu màxim de l'Ajuntament de Girona. I no em val que es digui que no té competències. Es poden dinamitzar el comerç i el turisme per dinamitzar l'economia i crear ocupació.

Quins altres problemes veu a la ciutat?
Un dels problemes de l'actual govern és negar problemes reals que hi ha a la ciutat, perquè políticament o des d'algun partit no interessen. L'incivisme existeix i s'ha de lluitar per combatre'l, però tot el mandat ens han titllat d'alarmistes. Un altre és el fenomen de la immigració, perquè tenim barris on hi ha conflictes, però el govern ho nega. El govern actual ha volgut governar sempre amb la raó absoluta. De fet, amb l'oposició també ha tingut una actitud prepotent no atenent mai les propostes del PP.

Quin paper ha de jugar el PP a partir de maig?
Ens presentarem amb un programa de govern, perquè pensem que el PP també a Girona som alternativa de govern. Davant la possible reedició d'un tripartit amb el canvi de CiU pel PSC o davant el risc de la sociovergència, crec que el PP som l'única garantia real de canvi al govern de la ciutat. Perquè si no, serà un canvi dels de sempre fent el de sempre.

Sap greu que altres partits excloguin d'entrada el PP per als pactes?
Quan et dediques a la política municipal has de posar per davant de tot la ciutat i els seus ciutadans. Els que surten a dir “tots amb tots excepte amb el PP” palesen el seu sectarisme i tancament. El diàleg i el consens per temes de ciutat s'ha de fer amb totes les forces; no fer-ho així és un greu error per governar Girona.

A banda de la crisi, quins àmbits cal millorar a Girona?
La mobilitat és un tema sensible, no només per la falta d'aparcament, sinó també la mobilitat en dos o tres punts negres a certes hores del dia. Cal analitzar-ho per resoldre-ho. També preocupa la seguretat ciutadana, així com l'incivisme. També hi ha consens que cal millorar la neteja de la ciutat, com venim denunciant durant tot el mandat, per citar-ne alguns.

S'han posat un objectiu?
Un dels objectius que ens hem marcat és augmentar la representació i obtenir el tercer regidor que ja havia tingut la formació en alguns mandats. No veig topalls, perquè la societat evoluciona i cada cop es coneix més la proposta del PP per fer-hi confiança.

Dins del PP és com un ídol per defensar l'ideari a Girona?
La gent del PP de fora de Catalunya coneixen la realitat i els la traslladem cada dia. Rajoy ha visitat la ciutat i és coneixedor que Girona no és la imatge que es pot donar per fets puntuals i n'està encantat per l'amabilitat.

Amb qui creieu que podríeu governar?
El tema dels pactes s'ha de valorar després del 22 de maig, però presentarem un programa de govern alternatiu a l'actual. Pel que fa als pactes caldrà veure els programes i veure quines forces proposen un canvi en la manera de fer.

Tanca alguna porta com ja ha fet públic ERC?
Bé, són pactes difícils perquè són partits molt oposats en certs temes. Ara bé, parlar s'ha de parlar amb tothom, perquè cada proposta per a la ciutat cal parlar-la entre tots.

Tots els partits parlen de canvi a Girona. No sé si és possible tant de canvi.
Bé, hi ha forces que podem parlar de canvi perquè és un canvi real, però que alguns partits parlin de canvi potser farà que alguns ciutadans riguin, perquè ERC i ICV governen des de fa vuit anys amb pacte i els socialistes són al govern des de fa 32 anys. Això són els fets objectius que ningú pot negar i no deixa de sorprendre i sorprèn que alguns d'aquests parlin de canvi.

Veu un model esgotat?
Sí, com ja va passar a la Generalitat o l'alternança a Madrid, la capital gironina també necessita aire fresc, idees noves. El problema del PSC és l'esgotament del projecte per la ciutat. Han acabat el seu cicle i per això els últims quatre anys s'ha fet algun pas enrere a la ciutat, com en el sector comercial, i cal trencar la dinàmica per agafar un nou impuls.