diumenge, 20 de febrer de 2011

El defensor de la ciutadania, una institució important a la que cal tenir en compte

El defensor de la ciutadania és una institució que té per missió vetllar pels drets dels ciutadans en relació amb l’actuació de l’administració municipal. Arrel d’aquesta definició un pot interpretar que la feina d’aquest va en funció de les actituds dels qui ens governen, ja que a més transparència, diàleg, bon fer i proximitat de l’administració municipal cap als seus ciutadans menys queixes o demandes, però bé, malgrat pot semblar que és una mica així, dir-ho així seria fer-ho d’una manera massa banal i restar-li importància a una institució de tant de prestigi i tan necessària.

I perquè dic això ?, doncs bé, ho dic, perquè ahir en un mitjà de comunicació gironí podíem llegir la carta d’una ciutadana de Girona queixant-se del poc cas que el Govern actual del nostre ajuntament fa a les recomanacions del Defensor del Ciutadà de Girona, i això em va fer reflexionar, un cop més, sobre el que significa aquesta denúncia en relació a la manera de fer dels que actualment ens governen i que, per a mi, denota una manca important de qualitat democràtica de l’administració municipal gironina, i posa de manifest que el canvi d’actitud i de manera de governar la ciutat que des del PPC de Girona reclamem és també necessari en aquest aspecte.

El defensor de la ciutadania, el qual, al meu parer, fa una feina extraordinària i des d’aquí aprofito per agrair-li molt sincerament, és peça fonamental en aquest canvi de manera de governar del que parlo, ja que, malgrat ara, per culpa de la manca de resposta dels qui ens governen a les seves peticions alguns ciutadans, com és el cas de l’autora de la carta, puguin arribar a pensar que la figura del Defensor es va crear tan sols per cobrir l’expedient, això no és així, i la figura del Defensor és necessària i la persona que en aquests moments ostenta aquesta responsabilitat fa una labor importantíssima, i és per això que no s’ha de posar en qüestió aquesta institució sinó als qui ostenten el Govern i no la tenen prou en compte.

Un govern que no escolti, que no doni resposta o que malgrat les recomanacions d’una institució com la del defensor de la ciutadania, la majoria de vegades, segueixi fent les coses a la seva manera i perpetuant actituds o dinàmiques no adequades, no és ni un bon govern ni el que els gironins i les gironines ens mereixem.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Moltes gràcies per defensar la institució i el treball del Defensor de la ciutadania. Aquesta actitud t'honora, Concepció, i crec hauria de ser compartida per tots els grups polítics de l'Ajuntament.És un servei valuós en defensa dels drets de la ciutadania i un plus democràtic i de participació que ajuda a prestigiar la política municipal. I espero que no quedi en entredit la conveniència de la Institució del Defensor, tal com tu dius.

Concepció Veray Cama ha dit...

Ramón, no cal que em donis les gràcies, saps que sempre he defensat aquesta institució i que hi crec moltíssim i per això reclamo, i alhora em comprometo a fer-ho si en un futur proper tinc responsabilitats de govern a la ciutat, que se la tingui més en compte en tots els aspectes.
Com a Defensor estas fent una gran tasca, i estic convneçuda que com jo els ciutadans t'ho agraeixen moltíssim. De fet, la carta a la que jo em refereixo en aquest escrit precisament el que fa és això, agrair-te la teva feina malgrat el Govern actuii a la seva manera.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb el teu escrit i amb la bona tasca dels defensors de la ciutadania,peró per aquells casos que dius que no hi ha resposta de Administració ni tant sols per requeriment del "Defensor" crec que s'hauria de donar publicitat als diaris ( o avui dia en una WEB a tal efecte) Sinó per aquests casos la tasca queda deslluida o imcomplerta.La publicitat ficaria més en evidència quines són les peticions desateses i la ciutadania - que un dia serà representada per en Pere, un altre dia la Mercè o un altre dia un tal Joan, etc... tots ciutadans- sentiria, que la solució a la digne petició o al problema plantejat no han quedat només entre dos despatxos, acumulant pols, i am la única sólució d'anar de fer el pas d'anar a una Justícia lenta i costosa

Joan R.

Concepció Veray Cama ha dit...

Hola Joan,
Gràcies pel teu comentari i per compartir el que en aquest escrit dic. En relació a la publicitat d'aquests casos que em dius, sincerament no sè fins a quin punt el Defensor ho pot fer públic si ell vol li preguntaré, el que si se és que la memoria anual, la qual ens la presenta al Ple de l'ajuntament si que és pública i per tan pot consultar-se en qualsevol moment a la Web del defensor de la ciutadania de Girona.