dimarts, 17 de gener de 2012

EN RECORD DE JOSEP MARIA LIDÓN

Josep Maria Lidón va néixer a Girona l’any 1951, però des de jove va estar vinculat al País Basc. Allà, a la universitat de Deusto, va cursar els estudis de Dret i, anys més tard, va arribar a ser-ne catedràtic de Dret Penal. Professor i Jutge, al llarg de la seva carrera professional va portar alguns casos controvertits, com el judici de sis joves acusats d’atacar amb còctels molotov la seu del PSE-EE de Portugalete o la condemna a diversos guàrdies civils per tortures a un membre d’ETA. El seu sentit de la justícia però no va evitar que el 7 de novembre de 2001 la banda terrorista ETA, l’assassinés brutalment quan sortia de casa seva, a Getxo. Des d’aleshores se li han fet diversos homenatges, especialment al País Basc; fa anys que a Bilbao un carrer porta el seu nom. Però desprès d’una dècada, la ciutat que el va veure néixer encara no havia tingut un record especial per ell. Finalment s'ha corregit aquest mancança, val més tard que mai, i la plaça situada davant del nou edifici de l’Audiencia Provincial de Girona portarà el seu nom, així ho varem decidir en el ple de l’Ajuntament de Girona celebrat ahir al vespre, una decisió que fa justícia....

Vint-i-dos vots a favor i tres abstencions, aquest va ser el resultat, pot sorprendre, evidentment, no pot no, sorprèn i molt. La destacada excepció de tres abstencions la va protagonitzar la CUP i malgrat els arguments exposats pel seu portaveu, trobo injustificable, impresentable i totalment inexplicable que una acció com aquesta, l’homenatge a un gironí assassinat per ETA, no comptés amb el recolzament unànime de tots els grups municipals.

Al Ple, van ser-hi presents familiars del jutge assassinat, a ells i per ells és també aquest petit- gran homenatge de record a Josep Maria Lidón. I tal i com ja vaig fer ahir públicament des d’aquí vull mostra’ls-hi tota l’estimació i el respecte del Partit Popular de Girona i el meu personal. Una estimació i un respecte que és extensiu a tota la ciutat de Girona perquè amb aquest homenatge Girona reconeix finalment i com no podia ser d’altre manera la persona i trajectòria de Josep Maria Lidón, un gironí de be que sempre, malgrat la distància, va portar la seva ciutat natal al cor.