dissabte, 27 d’octubre de 2012

Veray: “Les ordenances fiscals que ens va presentar CiU no eren bones pels ciutadans ni pel foment de l’activitat econòmica”

La portaveu del Partit Popular Català a l’Ajuntament de Girona, Concepció Veray, lamenta que el govern de la ciutat, de CiU, hagi mantingut “una actitud de supèrbia i prepotència” en la negociació de les modificacions de les ordenances fiscals per a l’exercici 2013. Segons la portaveu popular “no pot ser que una regidora digui que li surt més a compte prorrogar les taxes que pactar amb el PP”. Els populars van basar la seva negociació amb el govern en la congelació de les taxes per al proper any, ja que consideren que “les ordenances fiscals que ens va presentar CiU no eren bones pels ciutadans ni pel foment de l’activitat econòmica”, assegura Veray.

A més de congelar les taxes, els populars demanaven la rebaixa d’algunes, com la d’escombraries i clavegueram i la de les terrasses. En el primer cas, Veray va explicar que “són taxes universals, que ha de pagar tothom igual, i en aquests moments qualsevol rebaixa d’aquestes taxes suposa un benefici per a tota la ciutadania”. Pel que fa a la taxa de les terrasses, Veray va dir que “després que l’any 2010 s’apugés notablement la taxa de terrasses, creiem que era necessari rebaixar-la, més tenint en compte que el sector de la restauració, donada la condició turística de Girona, és un dels motors econòmics de la ciutat”.

Veray va instar el govern de CiU a “seguir l’exemple d’altres municipis, com Roses, on CiU governa amb el PPC”, i va argumentar que “allà, on el regidor d’Hisenda és del Partit Popular, s’han congelat les taxes aquest any”. Per Veray, “l’Ajuntament de Girona té prou solvència per fer-ho”. Veray també va lamentar que les noves ordenances introduïssin noves taxes, ja que segons la portaveu “si fins ara hem pogut viure sense aquestes, considerem que ara no és moment per crear-les”. Per últim, va explicar que el PPC proposava a l’equip de govern que s’apliqués una rebaixa del 5% de l’IBI en la part que correspon a l’Ajuntament.

La portaveu dels populars també va demanar al govern local que “deixi de donar les culpes de tot a Madrid”, i va recordar que “la Generalitat deu 23 milions d’euros a l’Ajuntament, mentre que el Govern de l’Estat ha facilitat la gestió municipal ampliant de 5 a 10 anys el termini per retornar el deute d’anys anteriors”.

En conclusió, Veray ha afirmat que “malgrat amb la pròrroga es congelen les taxes, ens preocupa que un govern hagi de prorrogar les ordenances fiscals perquè no ha estat capaç d’aconseguir una majoria suficient per tirar-les endavant”. Per Veray “és una mala notícia per la ciutat perquè la inestabilitat no és bona companya de viatge i menys en moments difícils com els actuals”. La portaveu també ha lamentat que “no hem pogut arribar a un acord per revisar a la baixa algunes taxes universals i d’altres que poden ajudar a l’activitat econòmica”. “La nostra prioritat és reactivar l’economia i ajudar les persones que tenen dificultats, però la proposta de CiU no la reflectia i fins i tot arribava a demanar més esforços als ciutadans”. Veray considera que “ahir es va evidenciar la debilitat del govern de Puigdemont”, i afegeix que “un govern feble és perjudicial per Girona i els seus habitants”.

Per tot això, el vot dels populars va ser contrari. Finalment, la proposta del govern de CiU va ser rebutjada amb 12 vots en contra, 10 a favor i 3 abstencions.