diumenge, 13 d’octubre de 2013

PPC i PSC presenten una moció per crear una comissió informativa especial sobre la col•lecció Santos Torroella

El PPC i el PSC de Girona volen que la possibilitat i la idoneïtat d’adquirir la col•lecció Santos Torroella es debati i s’analitzi en el marc d’una Comissió Informativa Especial que faci un dictamen final a l’Ajuntament de Girona. Així ho demanaran conjuntament en el pròxim ple municipal ordinari del mes d’octubre mitjançant una moció que portaran a aprovació a un únic acord: “La creació de la Comissió Informativa Especial que dictamini sobre la possibilitat i idoneïtat d’adquirir la Col•lecció d’Art Rafael i Maria Teresa Santos Torroella i l’acceptació de la donació de l’Arxiu i Biblioteca Rafael Santos Torroella. Que aquesta sigui de caràcter públic, admetent la presència de ciutadans i ciutadanes i de mitjans de comunicació. Que estigui composada per representants de tots els grups municipals, assistida per tècnics municipals de les àrees de cultura, patrimoni, turisme i economia, i que pugui sol•licitar la compareixença de tècnics externs i/o l’emissió d’informes d’experts a entitats preferentment públiques de reconegut prestigi en els àmbits que ens ocupen”. 

Tal com s’explica en la part dispositiva de la moció, per la complexitat del tema i per la seva importància la possible adquisició del fons Santos Torroella hauria de ser objecte d’una reflexió col•lectiva oberta a la ciutat i molt ben assessorada per una representació plural dels experts en la matèria, que puguin conèixer el fons, la realitat de l’art a Girona i les necessitats que el foment del turisme cultural a Girona té plantejades en aquest moment. Els grups municipals del PPC i el PSC recorden que l’article 53.4 del Reglament Orgànic Municipal afirma que “per acord plenari podran constituir-se Comissions Informatives Especials per a un assumpte concret o per emetre un dictamen determinat” i “tindran caràcter temporal i es dissoldran tan punt hagin complert la finalitat per a la qual van ser creades”. 

“Volem crear aquesta comissió perquè volem prendre la millor decisió per la ciutat” 

 La portaveu del Partit Popular Català a l’Ajuntament de Girona, Concepció Veray, ha insistit en la necessitat de consensuar un posicionament ben fonamentat respecte l’adquisició de la col•lecció Santos Torroella i considera que “la creació d’aquesta comissió pública serà una bona eina per resoldre els dubtes que ara tenim”. Veray no dubta del valor del fons, però es pregunta “si justifica aquesta gran inversió tenint en compte el context econòmic actual”. La portaveu popular afirma que “aquesta comissió ens donarà més seguretat, fins i tot a l’alcalde, sobre si és una oportunitat a la que no podem renunciar com a ciutat considerant el seu elevat cost”, i recorda que estem parlant de “4 milions d’euros, que són diners de tots els gironins”. “Volem crear aquesta comissió perquè volem prendre la millor decisió per la ciutat”, ha raonat Veray, i ha afegit que “per fer-ho necessitem tota la informació i conèixer quantes més opinions millor”. “No ens volem tancar en banda amb el no, com fan altres”, explica la portaveu popular, per qui “aquest és un tema amb el que no podem equivocar-nos ni per un costat ni per l’altre”. Veray també ha explicat que “aquesta comissió no és per debatre què fem a la Casa Pastors”. “Compartim que la Casa Pastors pugui ser un centre d’art contemporani i estem d’acord en fer una inversió per rehabilitar-la”, ha dit Veray, “però tenim dubtes que això passi sí o sí, com trasllada l’alcalde, per la compra de la col•lecció”, ha afegit.