dimecres, 9 d’abril de 2014

En favor de la democràcia i el diàleg - Article DdG 09.04.2014

El debat d’ahir al Congrés dels Diputats era un debat en majúscules, de gran transcendència política, perquè s’estava parlant de la unitat d’Espanya i de la convivència de tots els espanyols. Per això el president del Govern havia de mostrar-se més ferm que mai en la defensa de la legalitat i de la democràcia i així ho va fer, no com el Sr.Mas que amb la seva negativa a venir a la casa del diàleg i del consens, el Congrés dels Diputats, ha posat de manifest davant tota la societat catalana la seva manca de coratge polític. Sincerament he de dir que jo lamento moltíssim la covardia del President de la Generalitat no venint al Congrés a defensar la seva posició. 

El President del govern, en canvi, sí que dóna la cara, i malgrat ja ha dit en moltes ocasions que la celebració d’un referèndum a Catalunya avui no té cabuda dins la Constitució ahir ho va reiterar. Però només ho entén qui ho vol entendre, i els partits independentistes, com són ja avui CiU i ICV al costat d’ERC, no tenen cap interès en fer-ho. Així com només dialoga qui vol dialogar i aquest no és el cas del president de la Generalitat, ja ho ha demostrat, perquè on era ahir? 

Artur Mas no va donar la cara ahir i no ho va fer perquè no té arguments democràtics per debatre a la casa del diàleg com és el Congrés dels Diputats. Si cregués realment que actua empès per la voluntat de tots els catalans i les catalanes, com tantes vegades va repetir el Sr.Turull, suposo que també per autoconvèncer de que aquesta afirmació és veritat, hauria defensat ell personalment el seu posicionament ahir. Mas es troba en un carreró sense sortida i sap que si compleix la seva amenaça d’inventar-se una llei catalana per celebrar referèndums, es situarà definitivament fora del marc legal del que ens hem dotat tots i, per tant, fora de la democràcia, perquè el garant dels nostres drets i llibertats és la Constitució i no respectar-la o situar-se’n al marge és no respectar la democràcia. 

Artur Mas no escolta, no dialoga i a més no explica la veritat als ciutadans perquè juga amb els conceptes. Ha intentat disfressar el dret a l’autodeterminació a través de dir-li dret a decidir i ara parla de consulta quan el que vol dir és referèndum. Les regles estan establertes, són clares i si no es respecten es perd la legitimitat democràtica. 

Per mi, en canvi, ahir el president del Govern Espanyol, Mariano Rajoy, va donar de nou un exemple de gran responsabilitat i de solvència, en moments com els actuals de gran complexitat econòmica i social, amb un discurs en positiu i obert al diàleg. Aquesta potser és la paraula que va pronunciar amb més força pel fet d’entendre-la com a eina bàsica per avançar i solucionar els problemes reals i perquè a Mariano Rajoy li preocupa la societat catalana i es pren molt seriosament la situació actual de confrontació i trencament promoguda pel Govern de la Generalitat, CiU, ERC i ICV. 

La via del diàleg oferta pel President del Govern de l’Estat, com a President de tots els ciutadans, és el camí a seguir per resoldre els problemes existents i negar-ho i enrocar-se en la posició de la ruptura i del desafiament és irresponsable es miri per on es miri.

Concepció Veray
Diputada del PPC al Congrés dels Diputats