divendres, 22 d’agost de 2014

Recta final de la legislatura - Article Diari de Girona 15.08.2014

Hem arribat a l’últim any d’una de les legislatures municipals més complexes de l’Ajuntament de Girona. D’una banda la crisi econòmica ens ha plantejat grans reptes i canvis. D’altra banda, la composició del ple municipal, amb un govern en minoria i cinc grups a l’oposició ha originat sovint incerteses i conflictes inoportuns que no s’haurien produït si el govern hagués assumit que necessita l’oposició per tirar endavant i hagués buscat més diàleg i consens. Una actitud que s’ha anat agreujant al llarg de la legislatura i ha donat peu a episodis com el de l’aprovació del pressupost del 2013, per la qual l’alcalde va estar a punt de recórrer a la qüestió de confiança. És un desgast que es podria haver evitat parlant amb l’oposició i tenint-la més en compte. Un govern, amb més raó si està en minoria, no pot actuar amb la prepotència que aquest ha demostrat en ocasions i de manera més accentuada a mesura que ha anat avançant la legislatura. Potser l’actitud de l’alcalde, obsessionat amb la independència fins al punt de congratular-se de convertir Girona en un parc temàtic del sobiranisme i presumir d’incomplir la llei i menystenir les nostres institucions, ha tingut molt a veure en aquesta degradació del diàleg i de les relacions entre els diferents grups municipals. 

La manca de diàleg també s’ha fet evident amb grans projectes de la ciutat, com el del nou hospital Trueta. Hem presentat diverses mocions, hem reclamat una comissió de seguiment per poder saber de primera mà totes les novetats i no haver d’assabentar-nos pels mitjans de comunicació, però no hem aconseguit avançar res en aquests tres anys. Al govern municipal de CiU li ha pesat més la servitud al Govern de la Generalitat, en mans del mateix partit, que els interessos de la ciutat. De la mateixa manera, tampoc ha estat contundent per reclamar celeritat en la construcció, per part de la Generalitat, de la nova estació d’autobusos de la ciutat. 

El govern municipal actual s’ha especialitzat en donar llargues i deixar que passi el temps mentre ell va creant nous festivals. Semblaria que aquests són la seva autèntica prioritat, ja que des de l’inici de la legislatura s’han presentat diverses propostes noves. En canvi, hem hagut d’esperar més de tres anys per la creació de l’agència de promoció econòmica, que des del primer dia vam demanar que es fes i que al llarg d'aquests 36 mesos hem reclamat en diverses ocasions perquè en les circumstàncies actuals és una important eina per reactivar la nostra economia. I és que molts dels grans temes pendents de la ciutat s’han posat sobre la taula gràcies a l’oposició, com la reactivació de la Taula de Mobilitat a proposta d’una moció del nostre grup municipal. Aquest era el primer pas per poder redactar el Pla de Mobilitat Urbana, molt necessari i esperat. També en són exemple els plans de dinamització comercial dels barris de Montjuïc, Pont Major i Sant Narcís, que hem reclamat insistentment des del PPC o la creació d'una ludoteca, que juntament amb els plans de dinamització comercial va ser una de les condicions que vam posar per donar suport al pressupost del 2012. 

Valorem positivament l’aposta que s’ha fet per promocionar més i millor la nostra ciutat i potenciar el turisme. Però això no ens fa oblidar que encara queden molts debats i projectes pendents i molta feina per fer per millorar la ciutat i sobretot la cohesió i l’equilibri dels barris. Arribem a la recta final de la legislatura i els gironins no hem vist el gran canvi promès per CiU, a no ser que allò de "una nova manera de governar", tantes vegades expressat i promès per Puigdemont durant la campanya electoral, es referís simplement al "qui dia passa any empeny".

Concepció Veray Cama
Portaveu PPC Ajuntament de Girona