dimarts, 7 d’octubre de 2014

Veray: “Els PGE 2015 demostren que el Govern del PP treballa per les prioritats de les comarques gironines”

La diputada del PPC al Congrés dels Diputats, Concepció Veray, ha explicat avui els Pressupostos Generals de l’Estat pel 2015. Veray ha destacat que la inversió total a les comarques gironines serà de 65,5 milions d’euros, que representa un increment del 15% respecte el 2014. Veray considera que “aquests són uns pressupostos que consoliden i apuntalen la recuperació econòmica, la creació d’ocupació i impulsen la competitivitat i el creixement”. La diputada popular ha detallat que “incrementen la despesa social i alhora incrementen l’aportació per polítiques d’ocupació actives i la inversió productiva”. En clau gironina, Veray considera que “els PGE 2015 demostren que el Govern del PP treballa per les prioritats de les comarques gironines”. 

Per ministeris, s’incrementa la inversió del ministeri d’Interior (un 265%), Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (65%) i Foment (22,5%). Baixa la del ministeri de Cultura ja que s’ha acabat la nova biblioteca provincial i per tant el 2015 no caldrà fer la inversió d’anys anteriors en aquest equipament. Tot i així, la diputada popular ha explicat que s’incrementen les partides d’altres projectes de Cultura com la restauració del Castell de Figueres (passa de 100.000 € el 2014 a 481.000 € el 2015), la restauració de la Catedral de Girona (de 50.000 € el 2014 a 82.000 € el 2015) i la partida del nou Arxiu Històric Provincial de Girona (de 5.000 € a 50.000 €). Veray afegeix que “properament hi haurà la convocatòria de l’1,5% cultural i procurarem que hi hagi recursos per alguns dels projectes que tenim sobre la taula a les comarques gironines com hem fet amb la rehabilitació del convent dels Caputxins de Figueres”. 

La inversió del grup Foment a les comarques de Girona el 2015 serà de gairebé 60 MEUR. El pressupost total del grup Foment és de 136 MEUR, xifra que també suposa un increment respecte el 2014. Destaca la inversió prevista a la N-II, que segons la diputada popular “consolida el compromís sòlid i ferm del Partit Popular amb la N-II”. “Posar en dubte que el Partit Popular està invertint i prioritzant la N-II és negar l’evidència”, ha dit Veray després de detallar totes les actuacions previstes. 

En total es destinaran 15,8 MEUR a la N-II. Aquesta dada és inferior a la d’anys anteriors, però Veray explica que “és degut a que els primers anys de legislatura es van destinar més de 6 milions per pagar expropiacions de la N-II que estaven pendents”. Els PGE 2015 contemplen les inversions necessàries per acabar la redacció de projectes i licitar el 2015 les obres de la duplicació de la N-II entre Orriols i Bàscara (1 MEUR), entre Bàscara i Figueres (0,7 MEUR), la variant de Bàscara (0,8 MEUR), i l’acondicionament del tram Tordera-Maçanet (0,7 MEUR). D’altra banda hi ha partides per continuar les obres del tram Sils- Caldes (6,8 MEUR), que estaran acabades a finals d’any, i les obres de tram Maçanet-Sils (2,1 MEUR), Medinyà-Orriols (0,5 MEUR) i la reordenació d’accessos i interseccions a Pontós i Garrigàs (1,1 MEUR), les tres licitades al gener del 2014. 

També es preveuen les partides necessàries per la redacció d’estudis i projectes de futures actuacions com la duplicació dels trams Figueres – Variant de Pont de Molins; Variant de Pont de Molins; Pont de Molins- La Jonquera de la N-II. 

Veray ha recordat que “la millora de la N-II a la part nord es vol fer amb col•laboració público-privada”, i ha afegit que “les obres es pagaran mitjançant el mètode alemany, a la seva finalització”. 

Foment també destina diferents partides per la N-260 i la N-152. “No tanquem cap partida”, ha dit Veray, “el ministeri de Foment està treballant en els estudis i projectes per deixar-ho tot preparat de cares a poder fer la inversió necessària en els propers anys, un cop acabades les obres a la N-II”. Veray ha explicat que “tots vam coincidir en que la prioritat era la millora de la N-II i en moments d’ajustaments econòmics és el que hem fet, prioritzar-la”. Els PGE 2015 també destinaran més de 2 milions d’euros al pont sobre el riu Ter a Girona, 


Pel que fa a ferrocarrils, la inversió augmenta un 73,2% respecte l’any passat, passant de 17,4 MEUR el 2014 a 30,2 MEUR el 2015. Entres les actuacions més destacades hi ha la millora de les estacions de tren de Caldes de Malavella (4,5 MEUR), Figueres (1,1 MEUR) i Flaçà (1,5 MEUR). També augmenta la inversió a l’aeroport, de 1,8 MEUR a 4,3 MEUR, que representa un increment del 138%. Sobre l’aeroport, Veray ha confirmat que “el 2015 es mantindrà la congelació de taxes a l’aeroport de Girona”. 

El ministeri d’Interior passarà d’invertir 82.000 € el 2014 a invertir 300.000 el 2015 per millora de diversos equipaments d’aquest ministeri. En concret es destinaran a la caserna de la Guàrdia Civil de Portbou i a adequació i millores de la comissaria de la Policia Nacional de Girona. 

Pel que fa a Costes, es destinaran partides per rehabilitar el passeig del Molinet de l’Estartit i pel projecte de defensa de la platja de s’Abanell de Blanes.