diumenge, 3 d’abril de 2016

Les veritats ocultes i ocultades del pacte CiU - PSC a l'Ajuntament de Girona

Fa pocs dies que Girona, després de més de dos mesos d’estires i arronses, d’episodis lamentables i d’un ridícul en majúscules, té finalment Alcaldessa fruit d’un pacte entre CiU i PSC. No seré jo qui, des d’aquests article, critiqui aquest pacte perquè si però si que penso que és important fer, al voltant del mateix, algunes reflexions rellevants i compartir-les amb tots els gironins i gironines. 

En primer lloc és sorprenent veure com s’intenta vendre com a normal el que realment és un dels episodis més cínics de la política municipal viscut a la nostra ciutat, i perquè dic això ?, doncs perquè com es pot entendre o voler passar com a coherent i normal que mentre el debat generat al voltat del Sr. Ballesta, i que va portar a la seva dimissió com Alcalde, fos el tema del sou i en canvi en el ple del dia 23 de març els mateixos vots, els del PSC, que fa un mes van evitar que Albert Ballesta tingués un sou anual brut de 68.500€ com Alcalde permetessin que tingui aquest mateix sou la nova Alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no ho entenc, a no sé, que es tractés de no voler que cobri aquest sou una persona en concret i per tant això no tingui res a veure amb el sou que ha de tenir com a figura institucional l’Alcalde o Alcaldessa de Girona, cosa que seria lamentable, trist i sincerament, molt i molt injust. 

En segon lloc, crec que és important explicar també que, amagat en tota aquesta mena de oasis perfecta que s’ha intentat vendre a la ciutadania gironina que serà per la ciutat un pacte entre CiU i PSC, hi ha un augment de sou del 60% de la Portaveu del PSC, un percentatge d’increment, per cert, menor que el que el Sr. Ballesta va dur a votació en un Ple per a ell com alcalde, era del 58%, i que la pròpia Portaveu del PSC, la Sra. Paneque, va qualificar “d’immoral”, davant de tot això no es pregunten els gironins, com ens preguntem nosaltres, com qualificaria la pròpia Sra. Paneque aquest increment de sou d’un 60% si se l’hagués fet un altre portaveu de l’oposició fruit d’un pacte de Govern amb CiU ?, d’immoral ?. 

En tercer lloc, a dia d’avui ningú, i divendres passat en el ple va quedar claríssim, coneix cap dels projectes i les polítiques pactades en aquest acord. Hem sentit una i altre vegada que hi estan treballant, llavors, que han pactat més enllà dels sous i repartiment de cadires en funció de les necessitats i els equilibris dels diferents partits polítics que formen part d’aquest acord?, aquesta és la pregunta i en conseqüència el que ens genera més preocupació donat que al llarg d’aquests últims anys, i sobretot últims 9 mesos, en cada un dels debats tinguts s’ha evidenciat de manera clara que el model de ciutat d’un i altre, CiU i PSC, són del tot antagònics. 

En quart lloc, i a resultes de l’anterior, algú sap en aquests moments que passarà ara i quin serà el posicionament del nostre Ajuntament en temes tant importants per a tota la ciutat com els serveis funeraris, el servei d’abastament d’aigua, la construcció del nou Trueta, la rehabilitació de l’Antic Cinema Modern, la construcció d’una nova comissaria de la Policia Local a la zona oest de la ciutat, els plans de dinamització comercial als barris o les polítiques d’ocupació, que per cert queden en mans dels responsables, el Partit Socialista, d’haver situat la nostra ciutat en el nombre màxim de persones aturades ?. 

En resum, figura que tots hem d’estar contents perquè ja tenim Alcaldessa però la veritat i la realitat és que el que hauríem d’estar és molt preocupats perquè més enllà d’apujar-se el sou no se’ns ha explicat cap acord de ciutat ni cap projecte compartit a tirar endavant a la ciutat en els propers mesos, cosa estranya, i alhora si em deixen dir-ho així surrealista, tenint en compte que d’això realment és del que hauria de tractar-se un acord de govern a la nostre ciutat i que deixa en mans d’aquestes dues formacions polítiques, CiU i PSC, que a partir d’ara sumaran majoria absoluta, les decisions i el futur de la nostra ciutat. Haurem d’anar-ho descobrint dia a dia fins que es trenqui l’acord, que no tinc a dubte serà abans del maig de 2019 i sinó temps al temps, cosa que fa preveure que la tranquil•litat, malgrat vulguin fer-nos creure el contrari, no ha arribat, ni molt menys, a Girona i sinó temps al temps.